Search
Close this search box.

Tendinopathie van de m. tibialis posterior

Wat is het?

Tendinopathie van de m. tibialis posterior is een aandoening waarbij de pees van de tibialis posterior-spier ontstoken raakt of beschadigd is.

Deze pees bevindt zich aan de binnenkant van de enkel en voet en is verantwoordelijk voor het ondersteunen van de voetboog en het stabiliseren van de enkel tijdens het lopen.

Symptomen

Pijn aan de binnenkant van de enkel en voet, vooral tijdens activiteiten die de tibialis posterior-pezen belasten, zoals lopen, rennen, of traplopen. De pijn kan variëren van mild tot ernstig.

Zwelling en gevoeligheid langs de binnenkant van de enkel en voet, nabij de tibialis posterior-pezen.

Stijfheid in de enkel en voet, vooral ’s ochtends bij het opstaan of na langdurige inactiviteit.

Moeite met lopen of het dragen van schoenen vanwege de pijn en stijfheid in de enkel en voet.

In gevorderde gevallen kan tendinopathie van de tibialis posterior leiden tot afvlakking van de voetboog (platvoeten).

Oorzaken

Herhaalde overbelasting van de tibialis posterior-pezen, zoals bij langdurige activiteiten die de voetboog belasten, kan leiden tot irritatie, ontsteking en uiteindelijk tendinopathie.

Afwijkingen in de voetstand, zoals platvoeten (overpronatie) of hoge bogen, kunnen de belasting op de tibialis posterior-pezen verhogen en het risico op tendinopathie vergroten.

Het verouderingsproces kan leiden tot degeneratieve veranderingen in pezen, waardoor ze vatbaarder worden voor letsel en tendinopathie.

Het dragen van schoenen met onvoldoende ondersteuning of schoenen die de voet niet goed stabiliseren, kan de druk op de tibialis posterior-pezen verhogen en bijdragen aan tendinopathie.

Behandeling

Vermijd activiteiten die de symptomen verergeren, zoals hardlopen of langdurig staan.

Draag goed ondersteunende schoenen met een stevige hielkap en goede boogondersteuning.

Gebruik op gemaakte steunzolen om de voetboog te ondersteunen en de belasting op de tibialis posterior pees te verminderen.

‎‎