Search
Close this search box.

Hamerteen /Klauwteen

Wat is het?

Een hamerteen en een klauwteen zijn beide afwijkingen van de tenen waarbij de teen in een abnormale positie buigt.

Hamerteen: Een hamerteen is een teen die gebogen is in een hoek naar beneden bij het middelste gewricht van de teen, terwijl het uiteinde van de teen naar boven wijst. Dit resulteert in een vorm die lijkt op een hamer, vandaar de naam.

Klauwteen: Een klauwteen is een teen die gebogen is bij zowel het middelste als het eindgewricht, waarbij de teen naar beneden buigt en het uiteinde van de teen naar achteren krult.

Symptomen

Pijn: Pijn in de teen of rond de teen, vooral bij druk of beweging.

Eeltvorming of likdoorns: Verdikking van de huid op de bovenkant of onderkant van de teen als gevolg van wrijving met schoenen.

Moeilijkheden met schoeisel: Problemen bij het vinden van comfortabel schoeisel vanwege de abnormale positie van de teen.

Beperkte beweging: Verminderde beweeglijkheid van de teen, vooral bij het proberen te strekken.

Oorzaken

Schoeisel: Het dragen van te smalle of te krappe schoenen, vooral schoenen met hoge hakken, kan de tenen in een onnatuurlijke positie dwingen en de ontwikkeling van hamer- of klauwtenen bevorderen.

Spierzwakte of disbalans: Zwakte of disbalans in de spieren en pezen die de tenen stabiliseren, kan leiden tot het ontstaan van hamer- of klauwtenen.

Anatomische afwijkingen: Sommige mensen hebben van nature een structuur van de voet die de kans op het ontwikkelen van hamerteen of klauwteen vergroot.

Gewrichtsaandoeningen: Aandoeningen zoals artritis of reumatoïde artritis kunnen de gewrichten aantasten en bijdragen aan de ontwikkeling van misvormingen zoals hamer- of klauwtenen.

Afwijkend looppatroon: Overpronatie (naar binnen rollen van de voet tijdens het lopen) of andere afwijkende looppatronen kunnen extra druk uitoefenen op de tenen en bijdragen aan het ontstaan van hamer- of klauwtenen.

Behandeling

Schoenen met een lage hak onder de 2 cm kunnen helpen om de druk op de voorvoet te verminderen.

Oefeningen: Regelmatige oefeningen om de flexibiliteit en kracht van de tenen en voetspieren te verbeteren. Voorbeelden zijn het opheffen van marbles met de tenen of het stretchen van de tenen.

Handdoekgreep: Plaats een handdoek op de grond en gebruik uw tenen om de handdoek naar u toe te trekken. 

Marbles pick-up: Plaats een aantal knikkers op de grond en gebruik uw tenen om de knikkers op te pakken.

‎‎