Search
Close this search box.

Scheefstand van de grote teen (Hallux valgus)

Wat is het?

Een scheefstand van de grote teen of een bunion, is een aandoening waarbij de grote teen naar buiten wijst in de richting van de andere tenen, wat resulteert in een bult aan de basis van de grote teen.

Dit komt door de verplaatsing van het eerste middenvoetsbeentje naar buiten, waardoor de grote teen een afwijkende hoek maakt.

Symptomen

Pijn en gevoeligheid: Pijn aan de basis van de grote teen, vooral bij het dragen van strakke schoenen.

Zwelling en roodheid: Rond de bult aan de basis van de grote teen.

Eeltvorming: Verdikking van de huid rond de bult door wrijving met de schoen.

Bewegingsbeperking: Beperkte beweging van de grote teen.

Verandering in voetstructuur: De grote teen wijst naar buiten en kan de andere tenen verdringen, wat kan leiden tot eeltknobbels of hamertenen.

Oorzaken

Genetische aanleg: Erfelijke factoren spelen een belangrijke rol, aangezien hallux valgus vaker voorkomt in families.

Slecht passend schoeisel: Het dragen van te smalle of te kleine schoenen, vooral schoenen met hoge hakken of een smalle punt, kan de ontwikkeling van hallux valgus bevorderen.

Voetstructuur: Aangeboren voetafwijkingen zoals platvoeten of overpronatie kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hallux valgus.

Artritis: Ontstekingsaandoeningen zoals reumatoïde artritis kunnen de gewrichten in de voet aantasten en bijdragen aan de vorming van een hallux valgus.

Geslacht: Vrouwen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van hallux valgus, waarschijnlijk vanwege het type schoeisel dat ze vaker dragen.

Behandeling

Schoenaanpassingen: Het dragen van goed passende, brede schoenen met voldoende ruimte voor de tenen en zonder hoge hakken.

Teenoefeningen: Specifieke oefeningen om de spieren en pezen rondom de grote teen te versterken en de flexibiliteit te verbeteren.

Gebruik van op maat gemaakte steunzolen om de druk gelijkmatiger te verdelen en ondersteuning te bieden.

‎‎