Search
Close this search box.

Hol voet (pes cavus)

Wat is het?

Een holle voet, ook bekend als pes cavus, is een voetafwijking waarbij de voetboog abnormaal hoog is, waardoor de voet een holle vorm aanneemt. Dit kan leiden tot verschillende symptomen en problemen bij het lopen.

Symptomen

Pijn: Ervaarde pijn in de voetboog, hiel en bal van de voet als gevolg van overmatige druk op bepaalde delen van de voet.

Instabiliteit: Verminderde stabiliteit en evenwicht tijdens het lopen, wat het risico op vallen en blessures verhoogt.

Schoeiselproblemen: Moeilijkheden bij het vinden van comfortabel schoeisel vanwege de abnormale voetvorm.

Hamertenen of klauwtenen: Ontwikkeling van hamertenen of klauwtenen, waarbij de tenen een gebogen of gekrulde positie aannemen.

Vermoeidheid: Snellere vermoeidheid tijdens het lopen vanwege de verhoogde belasting op de voet.

Oorzaken

Neurologische aandoeningen: Spierzwakte, disbalans in spiertonus of zenuwbeschadiging door aandoeningen zoals spierdystrofie, Charcot-Marie-Tooth-ziekte, polio en cerebrale parese.

Anatomische factoren: Genetische aanleg kan resulteren in een natuurlijk hoge voetboog.

Spieraandoeningen: Spiercontracturen of verkorte pezen kunnen de voetboog verhogen.

Voetafwijkingen: Compenserende verhoging van de voetboog als reactie op andere voetafwijkingen zoals klompvoeten of platvoeten.

Behandeling

Draag schoenen met een goede ondersteuning en demping.

Gebruik op maat gemaakte steunzolen om de voetboog te ondersteunen en de druk gelijkmatig te verdelen. steunzolen kunnen ook helpen om de stabiliteit te verbeteren.

Oefeningen die de spieren in de voeten en enkels versterken, kunnen helpen om de voetboog te ondersteunen en de stabiliteit te verbeteren.

‎‎