Search
Close this search box.

Morbus Ledderhose

Wat is het?

Morbus Ledderhose, ook bekend als plantaire fibromatose, is een aandoening die wordt gekenmerkt door de vorming van abnormale bindweefselknobbels in de fascia (bindweefsel) van de voetzool.

Deze knobbels kunnen pijn veroorzaken en de mobiliteit van de voet beperken.

Symptomen

Knobbels of bulten: Harde, pijnlijke knobbels of bulten onder de voetzool zijn kenmerkend voor Morbus Ledderhose.

Pijn: De knobbels kunnen pijn veroorzaken, vooral bij druk of beweging, en kunnen leiden tot pijn bij lopen, staan, of het dragen van schoenen.

Beperkte mobiliteit: Stijfheid en beperkte mobiliteit van de voet kunnen optreden vanwege de aanwezigheid van knobbels.

Veranderingen in voetvorm: In gevorderde gevallen kunnen de knobbels leiden tot veranderingen in de voetvorm, zoals het ontstaan van een platvoet of een hoge boog.

Oorzaken

Genetische aanleg: Erfelijkheid lijkt een rol te spelen bij Morbus Ledderhose, vooral bij mensen met een familiegeschiedenis van de aandoening.

Bindweefselproblemen: Abnormale reacties in het bindweefsel van de voetzool kunnen leiden tot de vorming van de fibromateuze knobbels.

Trauma: Herhaalde microtrauma’s of een enkelvoudig ernstig letsel aan de voet kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van Morbus Ledderhose.

Andere aandoeningen: Het komt soms voor bij mensen met andere bindweefselaandoeningen, zoals de ziekte van Dupuytren, die vergelijkbare knobbels in de handpalm veroorzaakt.

Behandeling

Het verminderen van activiteiten die de voet belasten, kan helpen om de pijn te verminderen en de verdere ontwikkeling van fibromen te voorkomen.

Op maat gemaakte steunzolen kunnen de druk op de voetzool verminderen en de pijn verlichten.

‎‎