Search
Close this search box.

Sesamoiditis

Wat is het?

Sesamoiditis is een aandoening die wordt gekenmerkt door ontsteking en pijn in de sesambeentjes van de voet, met name het sesamoïd botje onder de grote teen.

Sesambeentjes zijn kleine, botachtige structuren die zich in de pezen bevinden en dienen om de krachten die op de voet worden uitgeoefend te versterken en de pezen te beschermen.

Symptomen

Pijn: Pijn onder de grote teen, vooral tijdens activiteiten die de voet belasten, zoals lopen, rennen, springen of buigen van de grote teen.

Zwelling: Zwelling en gevoeligheid onder de grote teen, vaak vergezeld van roodheid en warmte in het gebied.

Beperkte beweging: Moeite met het buigen of strekken van de grote teen vanwege de pijn en zwelling.

Moeilijkheden met schoeisel: Problemen bij het vinden van comfortabel schoeisel vanwege de gevoeligheid en zwelling onder de grote teen.

Instabiliteit: Gevoel van instabiliteit of onzekerheid bij het lopen, vooral tijdens activiteiten die de grote teen belasten.

Oorzaken

Overbelasting: Sesamoiditis wordt vaak veroorzaakt door overmatige belasting van de sesambeentjes, zoals herhaalde druk en wrijving tijdens activiteiten zoals hardlopen, springen of dansen.

Schoeisel: Het dragen van schoenen met onvoldoende demping of ondersteuning, vooral schoenen met hoge hakken, kan bijdragen aan de ontwikkeling van sesamoiditis.

Anatomische factoren: Sommige mensen hebben van nature een hogere belasting op de sesambeentjes door anatomische afwijkingen, zoals platvoeten, een verhoogde boog van de voet, of een afwijkende stand van de grote teen.

Trauma: Direct letsel aan de voet, zoals een val of stoot, kan leiden tot beschadiging van de sesambeentjes en ontsteking veroorzaken.

Overpronatie: Overmatig naar binnen rollen van de voet tijdens het lopen, bekend als overpronatie, kan extra druk uitoefenen op de sesambeentjes en bijdragen aan de ontwikkeling van sesamoiditis.

Behandeling

Vermijd activiteiten die de pijn verergeren, zoals hardlopen of langdurig staan. Rust kan helpen om de ontsteking te verminderen.

Draag stevige schoenen met een goede demping en ondersteuning.

Gebruik op maat gemaakte steunzolen om de druk op de sesambeentjes te verlichten.

‎‎